Traumatisk sorg

Sorg är den normala upplevelse av smärta vi känner efter en förlust, det kan röra sig om en nära anhörig som avlidit, en skilsmässa, förlust av en kär ägodel etc. Sorgeprocessen är nödvändig för att vi så småningom ska kunna gå vidare i livet och skapa nya relationer. Förr sa man att människan måste ha sitt sorgeår och det är faktiskt inte så tokigt tänkt. Erfarenheten visar att det brukar ta ca ett år, vid adekvat sorgearbete, att komma ur sorgen. Man talar om patologisk sorg när sorgereaktionerna blir överdrivna och inte lägger sig inom rimlig tid utan kvarstår som ett allvarligt hinder i det fortsatta livet. Sorgereaktionen blir permanent och den drabbade glider mer och mer in i ett depressionsliknande tillstånd. Dessa patologiska sorgereaktioner kan bli skadliga för individens hälsa.

Behandling:
När man drabbas av sorg är det i första hand viktigt att ha någon att prata med, en person man känner tillit till. Många tror att man ska låta den drabbade vara ifred, att man ska undvika att prata om det sorgliga, men det är fel. Vid patologisk sorg är det nödvändigt att söka professionell hjälp.

Har du frågor eller vill veta mer om oss?

Kontakta oss här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår