Depressioner

Symtom; minskad aptit, sömnstörningar, minskad energi/trötthet, låg självkänsla, dålig koncentrationsförmåga, svårighet att fatta beslut, känsla av hopplöshet-hjälplöshet- meningslöshet. Gränsen mellan depression och sorg är flytande och symtomen är ganska lika. Skillnaden är att sorgen upplevs som omedelbart begriplig (t ex vid en svår separation) medan depressionens orsaker är mer svåråtkomliga/omedvetna. I sorgen har världen blivit fattig och tom, i depressionen är det jaget självt som utarmas. Depression kan variera i styrka från lättare nedstämdhet till djupaste melankoli. Man skiljer på sk unipolär och bipolär depression, den senare karaktäriseras av pendlingar mellan djupare nedstämndhet och perioder av upprymdhet (dock ej att förväxla med manodepression, som är en psykotisk sjukdom) och den förra karaktäriseras av en mer jämn nedstämdhet.

Behandling:
Psykoterapi är effektiv vid depressioner. Vilken psykoterapiform man ska välja får bedömas från fall till fall. Almagruppen kan erbjuda ett brett utbud av olika psykoterapeutiska behandlingsformer. Ibland är det nödvändigt att kombinera psykoterapin med antidepressiv medicinering.

Har du frågor eller vill veta mer om oss?

Kontakta oss här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår