Fobier

Ordet fobi kommer från grekiskans fobos och betyder rädsla eller skräck. Fobi är en irrationell rädsla för yttre och inre (det som händer i kroppen) situationer, objekt eller händelser t ex rädsla för att smittas av något som kan leda till en dödlig sjukdom. Den som lider av fobi lägger ofta ned stor möda på att undvika det som skrämmer och ger ångest. I svåra fall kan fobin innebära ett stort livshandikapp. De vanligaste fobierna är; djurfobier (ormar, hundar, möss, spindlar etc), agorafobi (rädsla för öppna platser), klaustrofobi (rädsla för stängda rum), Social fobi (rädsla för att umgås i grupp), mysofobi (rädsla för smuts), hydrofobi (rädsla för vatten), erytrofobi (rädsla för att rodna), flygfobi etc. Fobier kan dels bero på en inlärd rädsla på grund av en tidigare verklig skräckupplevelse, dels vara ett uttryck/symtom på en neurotisk känslomässig störning.

Behandling:
Om fobin är en inlärd skräckupplevelse är ofta kognitiv beteendeterapi effektiv. Är det fråga om symtom på en neurotisk störning är det nödvändigt med en mer djupgående psykodynamisk psykoterapi.

Har du frågor eller vill veta mer om oss?

Kontakta oss här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår