Relations - och separationsproblem

Lider man av någon typ av psykisk hämning, t ex dåligt självförtroende/bristande självkänsla, påverkar det ens sätt att relatera till andra människor, relationerna blir störda. Ju större egen psykisk hämning och ju mer nära relationen är, ökar risken för störningar. Följaktligen blir kärleksrelationen den mest känsliga.

Någon kan invända att relationen till våra barn i alla fall måste vara den allra närmaste. Detta är förvisso sant, men den blir i regel inte så besvärlig eftersom vi relaterar annorlunda i kärleksrelationen än i relationen till våra barn.

Ge kärleken en chans, trots relationsproblem

Kärleksrelationer kan vara bland det bästa som finns i livet, men även det svåraste. Skilsmässotalen skulle definitivt gå ner om fler människor redde ut sina personliga svårigheter. En välfungerande vuxen kärleksrelation där man löser sina relationsproblem kräver två saker;

  • Två mogna och välfungerande individer. 
  • Gemensamt arbete med relationsproblemen, lyckan är inte gratis. 

Relationen mellan förälder och barn

En välfungerande relation mellan barn och förälder kräver en sak; en (helst två) mogen välfungerande vuxen. Det är tidigt i livet som vår förmåga att älska och relatera till en annan människa grundläggs. Vår första kärleksrelation/er är den vi har till våra föräldrar och blir själva prototypen för senare, vuxna kärleksrelationer.

Har vi växt upp i en varm, kärleks- och tillitsfull relation har vi goda förutsättningar att senare i livet etablera oss i en mogen kärleksrelation. För de som växt upp i miljöer där det varit störningar i relationen till föräldrarna, traumatiska händelser och känslokyla, kan tvärtom nära relationer senare i livet verka skrämmande. Man kanske undviker att överhuvudtaget gå in i en nära relation eller så håller man dem på ett ytligt plan.

Relationsproblem – Att känna sig övergiven

Det är inte relationen i sig som verkar skrämmande, utan rädslan för att bli övergiven. En separation gör en påmind om den inre ensamhet och övergivenhet man upplevde som barn. Dessa känslomässiga processer opererar på ett omedvetet plan, vi är medvetna om våra känslor och beteenden men förstår ej de bakomliggande mekanismerna. I många fall reflekterar vi överhuvudtaget inte över detta.

Behandling: Relations- separationsproblem tar sig ofta uttryck i äktenskapskriser och inte så sällan otrohet. Många söker sig till familjerådgivningen för terapi och rådgivning. Ibland räcker inte detta då behöver man komplettera med en egen terapikontakt.

Har du frågor eller vill veta mer om oss?

Kontakta oss här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår