Incest

PTSD, posttraumatic stressdisorder (posttraumatskt stresssyndrom) är en term som beskriver att reaktionen på en traumatisk upplevelse sker med tidsförskjutning, dvs den kommer senare. Det sägs att termen PTSD myntades när de amerikanska soldaterna återvände från kriget i Vietnam. När en människa utsätts för, eller blir vittne till hur andra utsätts för, svåra fysiska och psykiska trauman måste man, för att inte bli galen, stänga av den känslomässiga upplevelsen (sådant sköter hjärnan automatiskt). Upplevelsen försvinner inte den förträngs, stoppas undan för en tid från några månader till många år. Förr eller senare kommer de bortträngda känslorna fram, symtomen är då ofta panikångest/dödsångest, svåra depressionsliknande tillstånd, rädslor, fobier, paranoida vanföreställningar, kaotiska mardrömmar.

Att ha blivit utsatt för incest innebär ett enormt lidande, ett lidande som den drabbade oftast bär ensam. Man vågar inte berätta för någon om det hemska man varit med om, dels för att det väcker svår ångest, dels för att man är rädd för att ej bli tagen på allvar, ”mamma skulle tro att jag hittar på”. Man fortsätter att bära hemligheten inom sig långt upp i vuxen ålder. Inte sällan kommer sanningen fram först när man fått bra kontakt med psykolog/läkare.

Som incestoffer känner man skuld, barnet orkar inte bära insikten om att t ex pappa utsatt henne/honom för skada/övergrepp, han är ju också pappa. Den som kan vara snäll ibland och läsa sagor. Barnet löser det på det sätt som barn gör, tar själv på sig del eller hela skulden. Många barn förstår också instinktivt att det skulle innebära en familjekatastrof om sanningen kom fram. Flickor utvecklar inte sällan ätstörningar i tonåren. Det är av yttersta vikt att söka hjälp. Om man som förälder misstänker att allt inte står rätt till måste man vända sig till barnpsykiatrisk instans och få frågan utredd. Om man som vuxen vet eller känner på sig att man råkat ut för övergrepp ska man söka psykologhjälp. För dem som ej får adekvat hjälp kan lidandet bli till ett livslångt helvete. Ett stort problem är samhällets attityd till incest och sexuella övergrepp, den drabbade blir ej alltid tagen på allvar varken inom vården eller av juridiska instanser.

Behandling:
Det går att bli kvitt sitt lidande, Almagruppens psykologer har lång erfarenhet av arbete med människor som drabbats av incest och sexuella övergrepp. I första hand behöver man gå i en längre tids psykoterapi. Det är inte ovanligt att terapin delas upp så att man går i flera omgångar. Eftersom det är mycket smärtsamma känslor som måste bearbetas behöver man ibland göra en paus. Det är också inte ovanligt att man behöver medicinera och då i första hand med antidepressiv medicin. När det gäller behandling av barn är det i första hand individuell barnterapi hos utbildad och erfaren barnpsykoterapeut som gäller.

Har du frågor eller vill veta mer om oss?

Kontakta oss här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår